Eurytmiaa

Luova lähde sisälläni – Eurytmiaa!

Tämän valikon alta löydät Taiteinin menossa olevat ja tulevat eurytmiakurssit. Kysy lisää tai ilmoittaudu kursseille rohkeasti mukaan! Ilmoittautumiset ja kurssitiedustelut: taiteinry@gmail.com

Maalaus Leena Tiitta, kesällä 2018

Eurytmiassa olennaista on sisäinen liikkuvuus. Jokainen liike nousee tuntevasta sielusta ja jokainen ihminen, joka voi vähänkin liikuttaa omaa sisäistä maailmaansa, voi tehdä eurytmiaa! Myös ihminen, joka eläytyen katsoo eurytmiaa tekeviä ihmisiä, liikuttaa itseään sisäisesti ja voi kokea tämän liikkeen hyvinkin vahvasti. Liike tekee eläväksi, kaikki elävä on liikkeessä.

Eurytmiassa ihminen ei kuitenkaan ensisijaisesti ilmaise itseään tai ajankohtaisia tunteitaan. Sen sijaan hän kutsuu itsensä eläytyen aistimaan niitä voimia ja laadullisuuksia, joita elää ihmissielussa sekä maailmassa hänen ympärillään. Hän voi siten kokea myös jotakin aivan uutta, jotakin sellaista, mikä ei ole hänen omassa persoonassaan vallitsevana taipumuksena. Itseään havainnoiden, reflektoiden ja uutta kokien ihminen myös astuu itsetuntemuksen tielle. Tätä kaikkea voi kuvata ja käsittää sanallisesti, mutta liikkeen kautta voi myös löytää aivan toisenlaisen tavan ymmärtää — niin itseään kuin toisiakin. 

Kun esimerkiksi eläydymme vokaalitunnelmiin, löydämme niiden lähteen oman sisäisyytemme vaihtuvissa väreissä. Konsonanttien muotovoimia löydämme ulkoisesta luonnosta; maan, veden, ilman ja tulen liikkeestä. Kun taas etsimme musikaalisen sävelmaailman liikettä, tunnistamme siinä oikeastaan henkisen alkukotimme.

Näin kuvaa eurytmiaa eurytmisti, eurytmiaterapeutti Janitta Koskinen. Janitta on ohjannut jo vuosien ajan Taiteinin piirissä eurytmiakursseja, erityisesti säveleurytmian parissa niitä pitäen. Lisätiedot, Janitta, p. 040 7386135.

Lisää eurytmiasta löydät myös mm. tämän linkin takaa: https://www.eurythmychannel.fi

Rudolf Steiner (1861-1925), itävaltalainen filosofi ja antroposofian perustaja, lahjoitti maailmalle tämän uuden liiketaidemuodon 1910-luvun alkupuolella. Tämän kehitys omana taidemuotonaan on siten vasta aivan alkuvaiheessaan. Eurytmia luo näkyväksi kosmisia ja sisäisiä hengen ja sielun tapahtumia, ilmentäen musiikkia ja puhetta, tuoden näiden liikettä sekä muotoja täällä maan päällä näkyviksi. Eurytmia vahvistaa toiminnallaan todellisuuden inhimillistä luonnetta ja tuo ihmisen olemiseen harmoniaa ja kokonaisvaltaista tasapainoa. T.S.


Eurytmiasta tuli heti ensimmäisestä liikkeestä lähtien minulle yksi elämäni merkittävimmistä asioista. Tanssijana olen tottunut ilmaisemaan itseäni ja kokemaani asioita liikkeen kautta, mutta eurytmian kautta ymmärrän liikkeen merkityksen yhä syvemmin. Yksi eurytmian tarkoituksista on tuoda näkyväksi musiikkia ja puhetta. On todella virkistävää aistia ja ilmentää esimerkiksi eri äänteitä tai musiikin sävelkorkeutta, laatuja sekä niitä voimia, jotka eivät ole vain minun yksilöllisiä tunteitani ja ominaisuuksiani vaan jotka ilmenevät sekä minun sisäisyydessäni että maailmassa ympärilläni. 

Eurytmiaa tehdessäni olen kokenut, että samalla unohdan itseni ja samalla olen voimakkaasti yhteydessä sisäisyyteeni ja tämän kautta kaikkeen ympärilläni. Voimakkaimmin olen kokenut tämän muiden ihmisten kanssa eurytmiaa tehdessäni. Kun liikumme ryhmässä jonkin muodon, on ihmeellinen tunne kokea, kuinka liikumme jokainen omina erityisinä yksilöinämme muodostaen samalla kokonaisuuden, joka liikkeenä hengittää kaikkialla alati tapahtuvaa sisään ja uloshengitystä. Tämän koko keholla hengittämisen kautta tunnen, kuinka koko olemukseni tasapainottuu ja olo on aina eurytmian jälkeen virkistynyt ja puhdistunut. 

Yksi merkittävimmistä asioista minkä eurytmia itselleni on tuonut, on kokemus paikastani maailmankaikkeudessa. Yksin tai yhdessä muiden kanssa liikkuessani koen kuinka voin tällä upealla yksilöllisellä kehoinstrumentillani aistia, eläytyä ja ilmentää koko maailmankaikkeuden kaunista tanssia!

Eurytmiasta syttyminen johdatti minut myös Taiteinin piiriin, jossa minulla on nyt kurssisihteerinä suuri ilo olla mahdollistamassa ja järjestämässä myös uusia eurytmiakursseja. Taiteinin kursseilla pääsee kokeilemaan ja kokemaan eurytmiaa ilman mitään ennakkotietoja. Kutsun kaikki eurytmiasta kiinnostuneet ottamaan rohkeasti yhteyttä niin jaetaan yhdessä toiveita ja ideoita tulevista kursseista!

Bettina Malinen, Taitein ry:n kurssisihteeri, syksy 2019 -kevät 2020.

Hei! Oletko kiinnostunut hoitoeurytmiasta? Olen Kirsti Salovaara ja valmistuin hoitoeurytmistiksi Järnassa, Ruotsissa. Jos olet kiinnostunut yksityistunnista, ota yhteyttä! – Kirsti, p. 040 173 9523 tai kirstiannelisalovaara@gmail.com